Martin Franc
Co dělat, když přijde hlad? Poučení z roku 1817
Příspěvek se zabývá potravinovou krizí v roce 1817, kterou interpretoval Čeněk Zíbrt v knize Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety (1917). Už ze Zíbrtových závěrů je zřejmé, že došlo na tehdejší dobu k rozsáhlé mobilizaci vznikajícího vědeckého potenciálu, která se odrazila v dobových vyhláškách a doporučeních úřadů. Předcházet hladomory si dala za cíl i Královská česká společnost nauk, jež opakovaně vypisovala vědeckou soutěž na vývoj potravinových náhražek (poprvé v roce 1804). Na začátku 19. století se nedostatek týkal primárně obilí a hledala se především levná náhražka chlebové mouky. Až během první světové války byl vnímán jako fatální nedostatek masa. Díky doporučením státu i vrchnosti se však už v průběhu 19. století podařilo prosadit pěstování náhradních výnosných plodin, jakými dodnes jsou brambory.
Keywords: 19. století – České země – hladomor – potravinová krize – náhražková jídla
design by Bedřich Vémola